Bartholomew Consort in Amsterdam

15th Anniversary Concert

SONY DSC

Zondag 9 oktober 2016 – 16:00 u – Westerkerk, Prinsengracht 281, 1016 GW Amsterdam

Persbericht 29 september 2016BC_20161009web_export

The Bartholomew Consort zingt in de Westerkerk

Zondag 9 oktober 2016 geeft het Bartholomew Consort (Oxford) onder leiding van JanJoost van Elburg om 16 uur een a capellaconcert in de Westerkerk in Amsterdam

Toegang vrij, collecte bij de uitgang.

Programma:

Het programma begint met het 40-stemmige Spem in Alium van de Engelse Renaissancecomponist Thomas Tallis, gecomponeerd in 1570, een indrukwekkend stuk. Het Motet wordt gezongen door 8 koren van elk 5 stemmen. De koren staan rond het publiek, de muziek klinkt van alle kanten. Het motet begint met een enkele stem in koor 1, waarna andere stemmen invallen en de muziek zich door de verschillende koren beweegt. Dit wordt afgewisseld met tutti-passages.

De Zwitsers-Nederlandse componist Frank Martin schreef zijn Mis voor Dubbelkoor in 1922. Het werd pas in voor het eerst uitgevoerd in 1963. ‘Ik wilde niet dat het werk zou worden uitgevoerd’, verklaarde hij. ‘Ik vond het een zaak tussen God en mijzelf’. De 8-stemmige mis getuigt van een diep persoonlijk geloof, is geschreven in een toegankelijke stijl en wordt wel een van de mooiste koorwerken van de 20ste eeuw genoemd.

Verder zingt het Bartholomew Consort enkele delen van het ook in 1922 gecomponeerde Requiem van Ildebrando Pizzetti, een Italiaanse tijdgenoot van Martin. In dit serene maar dramatische werk weerklinken renaissance-polyfonie, contrapunt en 19de eeuwse harmonieën en structuren. Pizzetti werd geroemd om zijn voor a capellakoor geschikte sensitieve compositiestijl.

The Bartholomew Consort werd in 2001 opgericht door een groep enthousiaste geschoolde zangers uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Nog steeds bestaat het ensemble uit een internationale groep zangers. Ze hebben een breed repertoire, per project wordt in korte tijd intensief gewerkt aan stijl, interpretatie en samenklank. The Bartholomew Consort treedt regelmatig op in Oxford, Londen en Zuid-Engeland en is verschillende keren op tournee geweest in Frankrijk en Bulgarije. Dit is de tweede keer dat het Consort in Amsterdam optreedt. Het ensemble werkte meermaals als instructiekoor mee aan een Internationale Dirigentencursus. Het koor staat sinds de oprichting onder leiding van JanJoost van Elburg.

JanJoost van Elburg (1962) studeerde Koordirectie bij Barend Schuurman aan het Conservatorium van Rotterdam, en zang bij Jelle Draijer, Margreet Honig en Ghislaine Morgan (UK). In Amsterdam is hij dirigent van Het Lelikoor (sinds 1987) en het Westkerkkoor (sinds 2012). Dit najaar werkt JanJoost van Elburg als assistent van Ton Koopman aan het Hohe Messe-project, een samenwerking tussen het Koninklijk Conservatorium Den Haag en The Juilliard School of Music. In de UK dirigeerde hij The Renaissance Singers en het Reading Bach Choir en sinds 2004 is hij als vaste dirigent verbonden aan het Blackdowns Early Music Festival. Als zanger trad hij op met onder meer The Tallis Scholars, het Groot Omroepkoor, Cappella Pratensis en Cappella Coloniensis in Keulen.